El nom de Sacha Kruithof és conegut entre els aficionats a pilota valenciana. És un pilotari que sempre que ha jugat com a professional al mig en escala i corda o com a rest a llargues, ha deixat bon sabor de boca als aficionats, especialment al carrer. No obstant això, Sacha és un jugador diferent, no s’acobla als motlles preestablerts i desitja fer el seu propi camí.
“Gaudisc molt més organitzant-me el meu calendari, viatjant, coneixent gent i jugant a pilota pel món que jugant ací al dia a dia. Als pilotaris professionals, el dia a dia els cansa, estem tots per als 4 ó 5 tornejos importants però les partides entre setmana costen molt i nuguen molt als esportistes”, explica el pilotari de 24 anys.
Guanye més en sis mesos a la Lliga de Balle-Pelota de Bèlgica en la segona divisió que en tot l’any jugant com a professional ací
La Fundació per la Pilota Valenciana contracta als pilotaris professionals durant tota la temporada i no poden escollir els campionats que juguen, sinó que son organitzats per la mateixa Funpival. És per això, que el sentir dels pilotaris, especialment aquells que duen molts anys, és que no tenen una seguida amb el mateix equip i costa fer tants quilòmetres, sobretot entre setmana.
“Guanye més en sis mesos a la Lliga de Balle-Pelota de Bèlgica en la segona divisió que en tot l’any jugant com a professional ací. A més, tinc altres sis mesos de l’any per a descansar i fer altres projectes pel món. No vull penedir-me ara que sóc jove de coses que no he fet com viure experiències i oportunitats que en uns anys segur que no puc tornar a viure”, comenta Sacha.
Dos dies després de que acabe el X Mundial d’Alzira, que comença en un mes, Sacha viatjarà a Bèlgica per a començar la pretemporada amb el Sirault, equip on jugarà enguany de Gran Milieu. “L’any passat vaig jugar algunes partides en quinta divisió per a conèixer el nivell i acostumar-me a la modalitat i enguany ja jugaré sis mesos allí amb objectiu de jugar el pròxim any a primera”, assenyala.
Allà, s’haurà d’adaptar als canvis del Balle-Pelote ja que és paregut a Llargues però amb la peculiaritat de que trauen tots els components de l’equip. “Has d’arribar mitja hora abans del partit, si no, no pots jugar i el guant que utilitzen per a jugar, que està fet a mida, te’l pesen abans de començar la partida i a meitat per veure si pesa el mateix i si no, l’has de canviar”, conta.
Vull jugar enguany en segona per acoblar-me i fer una gran temporada per a l’any que ve, tindre l’oportunitat de triar equip a la primera divisió de la Lliga belga
A més, a Sacha li agrada la seua versatilitat, la capacitat d’acoblar-se a les diferències de cada modalitat d’allà on va. Ha jugat a La Chaza a Colòmbia, al Rebote a Mèxic, al Bote Luzea a Euskadi o al Fives a Anglaterra, entre altres. “Quan acabe la Lliga Belga ja sé que aniré a enfrontar-me al millor pilotari del Perú a l’octubre i després aniré a jugar a Argentina”, assegura Kruithof.
One Wall, modalitat internacional
No obstant això, la modalitat predilecta de Sacha és el One Wall perquè és un joc que el considera amb molt de futur. “Té més futur perquè es juga per tot el món i és més senzill de practicar. Necessites una pilota de goma i una paret. Sé que no em faré ric amb açò però prioritze competir a nivell mundial”, afirma el de la Marina Alta.
Amb el One Wall pot competir a qualsevol país que es jugue a altra modalitat de pilota per la seua adaptabilitat. Cal destacar, a més que Sacha ho reprodueix i publica tot a les seues xarxes socials, on cada vegada té més seguidors que coneixen la seua història. “Em coneix molta gent de fora de la pilota que saben que jugue a pilota pel món”, confirma.
Crec que hem de traure la pilota al carrer, que la gent veja que pot jugar al parc amb una paret i amb amics. A Nova York, ara és el joc més de moda pels carrers i parcs
“Vull aportar el meu granet de sorra a la pilota però també viure experiències que em facen créixer com a pilotari professional i com a persona. Crec que hem de traure la pilota al carrer, que la gent veja que pot jugar al parc amb una paret i amb amics. Els trinquets estan tancats i no permeten saber ni tan sols si estan jugant si no entres”, ressenya Sacha.
Per això, practica el One Wall, una modalitat exportable i fàcil de jugar per a persones no professionals. “Ací no veus a ningú jugant a pilota al carrer o al parc, ni ho imagines. Tanmateix, si te’n vas a Nova York, ara és el joc més de moda pels carrers i parcs, tothom juga perquè és senzill, barat i divertit”, finalitza.